Proposed Golf Club House & Community Facility (Montreal Street, Fremantle)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

The City is designing a replacement co-located golf clubhouse and a community facility for the current and emerging community around Booyeembara Park. The proposed community facility component would offer flexible, multi-functional spaces that are complimentary to existing amenities in the area.


This project has been initiated because of the Main Roads WA High Street upgrade project. The facility makes up one component of the wider remediation and replacement works. Overall, the project includes:

  • Remediation - Engaging specialist golf course designers to remediate Fremantle Public Golf Course. Read more here: www.fremantle.wa.gov.au/page/fremantle-golf-course
  • Revegetation - As part of Main Roads’ re-vegetation strategy almost 5000 plants (including over 400 Tuart trees) will be planted at the eastern end of Booyeembara Park.
  • Replacement - This project. The City is proposing to co-locate a replacement golf clubhouse and community facility (replacing 26 Montreal St). Co-location provides many potential benefits such as design and construction efficiency, shared services, shared operating costs, increased activation, passive surveillance and shared car parking. Community facility components of the building would be managed through the City’s community facility hire process and not provided to any specific organisation for exclusive use through a lease or licence agreement.


Location

The proposed location would cater to a catchment area of approximately 1km radius. The initial indicative design envelope for the co-located building is shown below, in the vicinity of the Montreal Street entry to Booyeembara Park. This has now been further refined through the design process.


Design Process & Key Criteria

In late 2019 we sought initial input from local groups and potential users to inform the City's decision making. Key preferences for the building and surrounds were connectivity, integration with the park and sustainability. These, as well as City commitments and policies, were embedded in the architectural brief and formed the basis of design criteria used to test various scenarios.

Early feedback and discussion with 12 key user groups was carried out in late April 2020. As a result of this feedback a preferred building location and orientation that takes into account the site constraints was identified. Following this a preliminary revised concept was developed and will be considered by Council. You can view this below (click on the image to download a larger version).

Design & Function

The City is proposing to carry out community engagement with users and the surrounding community to help develop the design and function of the co-located building. At this stage it is proposed to commence at the end of May or June 2020.


The City is designing a replacement co-located golf clubhouse and a community facility for the current and emerging community around Booyeembara Park. The proposed community facility component would offer flexible, multi-functional spaces that are complimentary to existing amenities in the area.


This project has been initiated because of the Main Roads WA High Street upgrade project. The facility makes up one component of the wider remediation and replacement works. Overall, the project includes:

  • Remediation - Engaging specialist golf course designers to remediate Fremantle Public Golf Course. Read more here: www.fremantle.wa.gov.au/page/fremantle-golf-course
  • Revegetation - As part of Main Roads’ re-vegetation strategy almost 5000 plants (including over 400 Tuart trees) will be planted at the eastern end of Booyeembara Park.
  • Replacement - This project. The City is proposing to co-locate a replacement golf clubhouse and community facility (replacing 26 Montreal St). Co-location provides many potential benefits such as design and construction efficiency, shared services, shared operating costs, increased activation, passive surveillance and shared car parking. Community facility components of the building would be managed through the City’s community facility hire process and not provided to any specific organisation for exclusive use through a lease or licence agreement.


Location

The proposed location would cater to a catchment area of approximately 1km radius. The initial indicative design envelope for the co-located building is shown below, in the vicinity of the Montreal Street entry to Booyeembara Park. This has now been further refined through the design process.


Design Process & Key Criteria

In late 2019 we sought initial input from local groups and potential users to inform the City's decision making. Key preferences for the building and surrounds were connectivity, integration with the park and sustainability. These, as well as City commitments and policies, were embedded in the architectural brief and formed the basis of design criteria used to test various scenarios.

Early feedback and discussion with 12 key user groups was carried out in late April 2020. As a result of this feedback a preferred building location and orientation that takes into account the site constraints was identified. Following this a preliminary revised concept was developed and will be considered by Council. You can view this below (click on the image to download a larger version).

Design & Function

The City is proposing to carry out community engagement with users and the surrounding community to help develop the design and function of the co-located building. At this stage it is proposed to commence at the end of May or June 2020.


  • CLOSED: Submissions concluded on 1 December 2019.
    We’d like to know whether (and how) you may use this potential co-located facility in the location shown. Your input will be considered in the design process.

    The proposed facility would offer flexible, multi-functional spaces that are complimentary to existing amenities in the locality, catering to the current and emerging community.

    Some of these questions will only be applicable if you intend to hire the facility, you can choose to answer only the questions that apply to you. 

    We’d like to know whether (and how) you may use this potential co-located facility in the location shown. Your input will be considered in the design process.

    The proposed facility would offer flexible, multi-functional spaces that are complimentary to existing amenities in the locality, catering to the current and emerging community.

    Some of these questions will only be applicable if you intend to hire the facility, you can choose to answer only the questions that apply to you. 

    Complete Form
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link