Opportunity for a Pocket Park - White Gum Valley

Consultation has concluded

As part of Greening Fremantle: Strategy 2020, the City is working to provide usable open space within walking distance for every resident and worker in the City of Fremantle.

The eastern area of White Gum Valley (north of South St / west of Carrington St) does not currently meet this target. A detailed investigation has identified an opportunity to improve the corner of Biddles Lane and Minilya Av (drainage sump and the adjoining verge) for local residents.

Further information on the site can be found in the FAQs.


Design finalised

Following community feedback several changes were made to the draft concept, you can view or download the final concept here or see the interactive version below. Read the full news update near the bottom of this page for further information.


Based on the positive response from surrounding residents the White Gum Valley pocket park on the corner of Minilya Av and Biddles Lane will proceed.

A key theme from responses was that the pocket park would provide a great opportunity to support community culture and be a meeting point, particularly as it is near other services. Responses indicate it would be used most by children under 5 (and their families) and older adults without children. Some alterations are being made based on resident feedback and site constraints and once the detailed design is ready an update will be given to respondents.



Due to the site constraints a draft concept has been developed to determine what could be included in the space.

View the draft concept and tell us your thoughts. Would this space be used by you and your family? If so, how would you guide the design?

Attend the drop-in session on-site 10 March 2018 (2.00pm-3.30pm) or send us your thoughts online by 4.00pm 13 March 2018. You can also download a copy of the draft here.

As part of Greening Fremantle: Strategy 2020, the City is working to provide usable open space within walking distance for every resident and worker in the City of Fremantle.

The eastern area of White Gum Valley (north of South St / west of Carrington St) does not currently meet this target. A detailed investigation has identified an opportunity to improve the corner of Biddles Lane and Minilya Av (drainage sump and the adjoining verge) for local residents.

Further information on the site can be found in the FAQs.


Design finalised

Following community feedback several changes were made to the draft concept, you can view or download the final concept here or see the interactive version below. Read the full news update near the bottom of this page for further information.


Based on the positive response from surrounding residents the White Gum Valley pocket park on the corner of Minilya Av and Biddles Lane will proceed.

A key theme from responses was that the pocket park would provide a great opportunity to support community culture and be a meeting point, particularly as it is near other services. Responses indicate it would be used most by children under 5 (and their families) and older adults without children. Some alterations are being made based on resident feedback and site constraints and once the detailed design is ready an update will be given to respondents.



Due to the site constraints a draft concept has been developed to determine what could be included in the space.

View the draft concept and tell us your thoughts. Would this space be used by you and your family? If so, how would you guide the design?

Attend the drop-in session on-site 10 March 2018 (2.00pm-3.30pm) or send us your thoughts online by 4.00pm 13 March 2018. You can also download a copy of the draft here.

Consultation has concluded
  • Final Design Ready

    about 1 year ago

    The final design is new ready and can be viewed or downloaded. Read on to find out more about the minor alterations and when you can expect work to commence.

    Minor alterations were made while keeping to the requested functions of the site, which were:

    • A destination for a walk / a place to stop and relax.

    • Landscaping / general beautification.

    • A gathering place.

    • A place for children to play.


    Key themes in comments from the community were:

    • The site would provide a great opportunity to support community culture / be a meeting point.

    • Can more of the drain area be used (various examples provided) or explore what else can be achieved?

    • Good to see / would like to see benches, seating, shade.

    • A great location being close to a café.

    The pocket park is designed for a small catchment area and due to the constraints on this site the drain area could not be used on this project. The deck was designed as an affordable way to extend the area without changing the drainage function.

    There will be a new fence on the northern boundary. Elements on the northern section of the verge had to be scaled down from the draft, so the layout of the play equipment is slightly altered. The final costings limited play equipment to just the two most popular options - a birds nest swing and recycled/ upcycled boat.

    There are two bench seats provided which have been positioned to use existing shade. The chainlink fencing in Biddles Lane will be replaced as part of this project. Construction is expected to commence early June and will take around 4 weeks.


    The final design is new ready and can be viewed or downloaded. Read on to find out more about the minor alterations and when you can expect work to commence.

    Minor alterations were made while keeping to the requested functions of the site, which were:

    • A destination for a walk / a place to stop and relax.

    • Landscaping / general beautification.

    • A gathering place.

    • A place for children to play.


    Key themes in comments from the community were:

    • The site would provide a great opportunity to support community culture / be a meeting point.

    • Can more of the drain area be used (various examples provided) or explore what else can be achieved?

    • Good to see / would like to see benches, seating, shade.

    • A great location being close to a café.

    The pocket park is designed for a small catchment area and due to the constraints on this site the drain area could not be used on this project. The deck was designed as an affordable way to extend the area without changing the drainage function.

    There will be a new fence on the northern boundary. Elements on the northern section of the verge had to be scaled down from the draft, so the layout of the play equipment is slightly altered. The final costings limited play equipment to just the two most popular options - a birds nest swing and recycled/ upcycled boat.

    There are two bench seats provided which have been positioned to use existing shade. The chainlink fencing in Biddles Lane will be replaced as part of this project. Construction is expected to commence early June and will take around 4 weeks.


  • Pocket Park to Proceed

    about 1 year ago

    Based on the positive response from surrounding residents to the draft concept White Gum Valley pocket park on the corner of Minilya Av and Biddles Lane will proceed.

    A key theme from responses was that the pocket park would provide a great opportunity to support community culture and be a meeting point, particularly as it is near other services.

    Responses indicate it would be used most by children under 5 (and their families) and older adults without children. Some alterations are being made based on resident feedback and site constraints and once the detailed design is ready an update will...

    Based on the positive response from surrounding residents to the draft concept White Gum Valley pocket park on the corner of Minilya Av and Biddles Lane will proceed.

    A key theme from responses was that the pocket park would provide a great opportunity to support community culture and be a meeting point, particularly as it is near other services.

    Responses indicate it would be used most by children under 5 (and their families) and older adults without children. Some alterations are being made based on resident feedback and site constraints and once the detailed design is ready an update will be given.